Najjedovatejšie huby na Slovensku
1.Muchotrávka zelená

Pokiaľ ju zjete dostavia sa prvé príznaky nevoľnosť a hnačky. Okamžite treba vyhľadať lekársku pomoc. Prvé príznaky otravy sa objavujú 6 až 12 hodín po požití a to nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Zákerná je však v tom, že na niekoľko hodín príznaky ustúpia a človek môže mať pocit, že išlo o planý poplach. Po ďalších 6 až 12 hodinách však prichádza ku ťažkému poškodeniu pečene. Úmrtnosť pri konzumácii Muchotrávky zelenej je veľmi vysoká 60-70 percent. Smrť nastáva do 5 až 10 dní od konzumácie. Ak sa s toho dostanete čakajú Vás trvalé následky(poškodená pečeň) na celý život.
Amatéri si ju najčastejšie pomýlia s bedľami či šampiónmi. Zásadným rozpoznávacím znakom je to, že vyrastá z tzv. kalichu smrti.
2. Kapucňovka okrovohnedastá

Má podobné účinky ako Muhotrávka zelená. Je nebezpečná hlavne preto, že si ju aj skúsení hubári často pletú s jednou z najväčších kulinárskych lahôdok - Šupinačkou menlivou.
3.Muchotráka tigrovaná

Ďalšia nebezpečná huba. Prvé príznaky sa objavujú po 0,5h až 2h od požitia. Vyvoláva zvýšené slzenie a slinenie, pocit tepla, opitosti, búchanie srdca, nepokoj, poruchy koordinácie pohybov, dezorientáciu, halucinácie, prudké zmeny nálady, svalové zášklby, kŕče s pozvoľným prechodom do kómy. Príznaky obvykle odznejú po 12 až 24 hod. Po požití je potrebné čo najskôr spraviť výplach žalúdka. Podávame aktívne uhlie a preháňadlo.
S čím si ju môžete najčastejšie pomýliť? Ľudia ju často považujú za jedlú muchotrávku hrubú (Amanita spissa) alebo Muchotrávku červenkastú. Ako ju odhaliť? Muchotrávka hrubá a červenkastá má ryhovaný prstenec. Muchotrávka tigrovaná má prstenec hladký a ich kalich má prechod.
Čo robiť po otrave?
1. Ak sa po konzumácii húb prejavý významná nevoľnosť je potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc. Zavolajte si záchranku alebo sa pokúste čo najskôr dostať do nemocnice. Čím skôr sa dostanete do lekárskej starostlivostí, tým je väčšia šanca na záchranu.
2. Pokiaľ príde záchranka skúste vyvolať zvracanie. Je potrebné čo najskôr od konzumácie dostať všetko jedlo z konzumovaných húb z tela. Najúčinejšie je vyvolať vracanie do 4hodín od konzumácie.
3. Je potrebné zachovať všetky zvyšky húb, ktoré ste zjedli. Či už zvyšky po očistení, zvyšky z jedla alebo v prípade nutnosti aj zvratky, aby sa vedelo analizovať o akú otravu sa jedná.